#1 2011-09-29 11:31:42

Hieronim Barosz

Zmarły

Zarejestrowany: 2011-08-22
Posty: 411

Bydło Domowe

Bydło Domowe
Rogacizna

http://www.zabawki.pl/sg_obrazki/SCH136410_midi.jpg

Ogólna nazwa zwierząt hodowlanych z rodziny krętorogich. Hodowane są dla uzyskania z nich żywności (mleko, mięso, tłuszcz) oraz innych surowców (głównie skóra). Wiele z nich jest wykorzystywanych również jako siła pociągowa. Bydło to udomowione formy, pochodzące od takich dzikich gatunków ssaków, jak: banteng, bawół, gaur, jak, tur, żubr. Europejskie gatunki bydła pochodzą od wymarłego tura, a udomowione zostały w Azji przed ok. 6-7 tys. lat.

Dorosłe samce bydła nazywamy bykami, samice krowami, młode cielakami (samice powyżej 2 roku jałówkami, a samce byczkami).

Bydło zalicza się do przeżuwaczy, a co za tym idzie posiada charakterystyczną dla tego podrzędu budowę i fizjologię układu pokarmowego. W węższym znaczeniu nazwa bydło odnosi się do przedstawicieli gatunku bydło domowe (Bos taurus) pochodzącego od tura,

Offline

 

#2 2011-09-29 11:34:11

Hieronim Barosz

Zmarły

Zarejestrowany: 2011-08-22
Posty: 411

Re: Bydło Domowe

Bydło Holsztyno - Fryzyjskie

Rasa bydła hodowlanego wyhodowanego w sposób celowy w jednym kierunku – mlecznym. Charakteryzuje się wysokim wzrostem i dużym ciężarem ciała. Umaszczenie czarno-białe lub wyjątkowo czerwono-białe. Głowa niezbyt długa na cienkiej szyi, tułów wydłużony. Klatka piersiowa płasko ożebrowana, długie pionowe nogi z twardymi racicami. Zad mocno rozbudowany ułatwiający wycielenia i dostęp do wymion. Widoczne wyraźnie żyły podskórne. Budowa wymion ułatwia dojenie dzięki wyrównanym ćwiartkom i stosunkowo długim strzykom. Wysokość w kłębie: krowy 140–150 centymetrów, buhaje 160–170 centymetrów. Masa ciała krów 650–750 kilogramów, buhajów 1050–1300 kilogramów. Rasa hodowana w kierunku wybitnie mlecznym ma wiele cech sprzyjających temu kierunkowi użytkowania. Pochodzi z północno-zachodniej Europy (dzisiejszych Holandii, Danii i Niemiec), jednak największy rozwój osiągnęły hodowle północno-amerykańskie. Bydło z Europy płynęło za ocean wraz z emigrantami od początku zasiedlania Ameryki.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Friesian-Holstein.jpg

Offline

 

#3 2011-09-29 11:51:34

Hieronim Barosz

Zmarły

Zarejestrowany: 2011-08-22
Posty: 411

Re: Bydło Domowe

Bydło Węgierskie Szare

Węgierska rasa bydła domowego pochodząca z węgierskich stepów (puszty). Osobniki bydła węgierskiego szarego mają bardzo długie, lirowate rogi. Dorosłe krowy ważą ok 550 kilogramów i mają ok. 140 centymetrów w kłębie, natomiast dorosłe buhaje ważą ok 900 kilogramów i osiągają 150 centymetrów w kłębie. Maść jest srebrzysto-siwa do popielatoszarej. Głowa, szyja, i górna część uda często ciemniejsze, zwłaszcza u buhajów. Posiada mocne i twarde racice. Rasa ogólnoużytkowa. Daje mleko, jest użytkowana jako zwierzę robocze oraz rzeźne.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Hungarian_Grey_Cattle14.jpg/800px-Hungarian_Grey_Cattle14.jpg

Offline

 

#4 2011-09-29 11:55:14

Hieronim Barosz

Zmarły

Zarejestrowany: 2011-08-22
Posty: 411

Re: Bydło Domowe

Krowa Czerwona Polska

To rasa bydła domowego maści jednolitej czerwonej z rodziny mleczno-mięsnej, żyjąca tylko w Małopolsce. Rasa ta pochodzi od małego dzikiego bydła brachycerycznego (krótkorogiego), występującego we wschodniej części Europy Środkowej i w Skandynawii. Została zidentyfikowana w 1901 przez L.Adameta. W okresie międzywojennym rasa ta stanowiła 25% polskiej populacji bydła. Waga: 400-500 kilogramów, mleczność: 2700-3000 kilogramów.

http://www.marketeo.pl/photoOffer/p/414656_p.jpg

Offline

 

#5 2011-09-29 11:57:36

Hieronim Barosz

Zmarły

Zarejestrowany: 2011-08-22
Posty: 411

Re: Bydło Domowe

Bydło Simentale

Szwajcarska rasa bydła mleczno-mięsnego, wyhodowana w średniowieczu w dolinach rzek Simme i Saane z bydła miejscowego. Charakteryzuje się umaszczeniem biało-kremowym lub czerwono białym, głowa umaszczona na biało. Wysokość w kłębie ok. 145 centymetrów, krowy ważą od 650 - 800 kilogramów, buhaje od 900 - 1100 kilogramów. Krowa rasy simentalskiej daje rocznie ponad 3500 kg mleka w tym do 4% tłuszczu. Rasa ta rozpowszechniona jest w całej Europie. Simentale hodowlane są w południowo-wschodniej Polsce od 150 lat. Obok rasy holsztyno-fryzyjskiej (HF) Simentale są drugą najliczniejszą i najpopularniejszą rasą bydła na świecie. Liczebność tego pogłowia na świecie ocenia się obecnie na 42 mln sztuk.
Rasa ta cechuje się duża odpornością na choroby w tym na mastitis. Wyróżniają się również długowiecznością. Wydajność produkcyjna tego gatunku wynosi 15 lat, w tym czasie możliwe jest uzyskanie ponad 52 000 kilogramów mleka od jednej sztuki, przy w miarę stabilnej laktacji przez cały okres hodowli.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a6/Simmentaler_Fleckvieh.jpg/800px-Simmentaler_Fleckvieh.jpg

Offline

 

#6 2011-09-29 11:59:00

Hieronim Barosz

Zmarły

Zarejestrowany: 2011-08-22
Posty: 411

Re: Bydło Domowe

Szkocka Rasa Wyżynna

Jest starą szkocką rasą bydła, cechującą się długimi rogami i kudłatą sierścią. Rasa została wyhodowana w północnej Szkocji. Do Australii i Ameryki Północnej trafiła na początku XIX wieku. Powstała w wyniku krzyżówki dwóch ras, czarnej i rudej. Współcześnie, szkocka rasa wyżynna cechuje duża różnorodność barw.
Rasa jest znana z dużej wytrzymałości na warunki naturalne (prawdopodobnie z powodu surowych warunków kraju ich pierwotnej hodowli), a także małej wybredności w spożywanej diecie. W zastępstwie grubej warstwy tłuszczu rasę przed zimnem chroni gruba, kudłata sierść, dzięki temu ich mięso jest chudsze niż tradycyjna wołowina.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1b/HighlandCow.01.jpg/600px-HighlandCow.01.jpg

Offline

 

#7 2014-01-05 12:44:24

Bohdan Gorewicz

Senator

Zarejestrowany: 2013-12-27
Posty: 145

Re: Bydło Domowe

Watussi
Rasa bydła domowego hodowana w Afryce. Niegdyś rasa bydła rozpowszechniona na południowych obszarach Księstwa Rumii. Obecnie gatunek niemal wymarły. Występuje wyłącznie na terenach podgórskich pasma Gór Antyrskich. Bydło to hodowane głównie dla mleka zwane przez miejscowych Ankola, cechuje się ogromnymi i rozłożystymi rogami, dużym podgardlem oraz czerwonawą, barwą skóry. Ogólna populacja jest szacowana na około 460 osobników.

http://static.mondozoo.com/img/animals/original_330.jpg


(-) maj. dypl. Bohdan Mikołaj książę Gorewicz
                       
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Princely_Hat.svg/38px-Princely_Hat.svg.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/POL_%C5%81%C4%85ck_COA.svg/40px-POL_%C5%81%C4%85ck_COA.svg.png

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
otwock calivita wentylacja Projektowanie oczyszczalni ścieków alessi